zintuigen-inzetten-illustratie-van-vraagtekens

Communicatie met bewuste inzet van de zintuigen

Namen onthouden op een nieuwjaarsreceptie is een stuk eenvoudiger, wanneer u uw zintuigen bewust inzet. In januari kunt u volop oefenen!

Persoonlijk is aangenaam

U zou uw vage bekenden op nieuwjaarsborrels graag met de naam aanspreken, want dat komt veel persoonlijker over. En het is aangenaam, wanneer uw relatie u begroet met uw naam, nietwaar?

Draag er zelf aan bij, dat de nieuwjaarsrecepties van 2011 een stuk prettiger en persoonlijker verlopen. Besteed bewust aandacht aan de naam van de ander, en aan die van uzelf. Tijdens drukke nieuwjaarsborrels komt informatie bij u binnen via de zintuigen. Benut uw zintuigen dus volop en doe dit gelijktijdig.

Gebruik het gehoor

Spreek duidelijk en rustig uw naam uit als u zich voorstelt. Uw gesprekspartner kan deze dan goed in zich opnemen. U luistert goed naar zijn naam. Hebt u die niet goed verstaan, zeg dit dan direct. Herhaal de naam in uzelf. Spreek de ander aan bij zijn naam. Zo legt u elkaars naam vast in het auditieve systeem.

Gebruik het gezichtsvermogen

Kijk uw gesprekspartner op een receptie aan. Maak goed oogcontact. Op dat moment wisselt u onuitgesproken informatie uit, die u als aanvullende gegevens opslaat bij de naam van de persoon. Bestudeer bewust de eventuele badge op de kleding van de ander en blijf zijn naam in uzelf herhalen. Visualiseer de naam. Beeld u bijvoorbeeld in, dat zijn naam op een bordje op zijn voorhoofd staat. Dat lijkt een beetje gek. Maar niemand merkt dit op. Zo registreert u de naam in uw visuele systeem.

Gebruik de tastzin

Geef bij ontmoetingen op recepties een prettige handdruk en voel hoe dit verloopt. Leg verbinding met de naam van de persoon. Hierdoor onthoudt u zijn naam gemakkelijker. Daarna beweegt u onopvallend uw vingers, alsof u de naam van de ander in de lucht uitschrijft. Zo legt u de naam vast in het zogenoemde kinesthetische systeem.

Onthoud de namen van relaties op nieuwjaarsrecepties beter: zet uw zintuigen volop in. Ik verneem graag of de methode werkt. Een ‘aange-naam’ en persoonlijk 2011 gewenst!