Workshop beginnen illustratie

Onwennigheid bij aanvang workshop wegnemen

Bij aanvang van een cursus of workshop hangt er vaak een onwennige sfeer in de lucht. Hoe breken we het ijs? Hoe breng je als voorzitter de creativiteit op gang tussen mensen die elkaar voor het eerst ontmoeten? Onlangs paste ik met succes een aardige methode toe.

Eén overeenkomst

Aan tafel zaten in juli 2010 zes communicatieprofessionals uit diverse windstreken. Ze hadden één overeenkomst: ze reageerden op mijn oproep in een discussiegroep op LinkedIn. Wat leuk trouwens, want zonder LinkedIn en mijn initiatief hadden we elkaar nooit ontmoet.
Enfin. Tijdens deze avond wilden we ervaringen over een specifiek onderwerp uitwisselen en de contouren ontdekken voor een eventuele vervolgsessie.

Sleutelbos

Ik wilde bij aanvang van de avond een originele en vlotte voorstelronde. We hadden in totaal twee uur tot onze beschikking. Ik vroeg: ‘Pak je sleutelbos eens. Kies een sleutel uit. Waarmee verbindt die sleutel jou?‘

Boeddha

De één pakte de nieuwe huissleutel met, veelzeggend, een Boeddhabeeldje eraan. De ander nam de kantoorsleutel van het pand dat ze met een nieuwe zakenpartner had betrokken. Een derde koos de autosleutel, want die stond volgens hem voor beweging. En dat begrip paste bij hem. Ieder had een spontaan verhaal bij zijn sleutel.

Zo leerden we in korte tijd elkaars drijfveren kennen, en ontstond een sfeer waarin een wervelende uitwisseling mogelijk was. Zelfs leerpunten kregen een plek; hiervoor was de stemming aangenaam genoeg.

Varianten?

Op de sleutelmethode voor een kennismakingsronde zijn tal van varianten denkbaar. Her en der heb ik ideeën opgedaan. Misschien hebt u nog een leuke voor mij in gedachten, voor een volgende keer?