modereren-debat-standbeeld-linnaeus-tuin

Modereren: strategische zet

Organiseert u een discussie of werkconferentie? Een gespreksleider kan doorslaggevend zijn voor succes. Tip: schakel bij strategische onderwerpen sowieso een externe voorzitter in, als er intern geen inhoudelijke leek voorhanden is met overwicht op de groep.

Procedure en proces

Een geslaagde moderator is liever geen inhoudelijk expert! Natuurlijk moet zijn inzicht voldoende zijn om een vraag of opmerking te kunnen duiden. Inhoudelijke kennis zou hem echter in de weg zitten. Tijdens een discussie bewaakt hij vooral procedure en proces. U hebt tevreden deelnemers wanneer u deze taak in goede handen hebt gegeven.

Antenne

De uitdaging van modereren is, om de aanwezigen op aangename wijze te houden aan de spelregels van een goede discussie. Gedragen de sprekers zich fatsoenlijk? Scheppen ze samen een sfeer waarin ook de verlegen deelnemer het woord durft te nemen? Om scherp te kunnen waarnemen, is de antenne van de voorzitter afgesteld op non-verbale signalen.

De gespreksleider kijkt ook op de klok. Het is knap vervelend als iemand tussentijds moet vertrekken omdat zijn klant, de parkeermeter of zijn kroost aandacht vraagt. Ten slotte vertegenwoordigt de gespreksleider in houding en gedrag ook zijn opdrachtgever en diens belangen.

Filosofisch debat

Ook buiten het bedrijfsleven heeft de moderator een rol. AdFontes Communicatie mocht in november 2012 een heus filosofisch debat leiden. De bezoekers van het maandelijkse filosofische café Filos in ‘s-Hertogenbosch verkenden het thema ‘strafrecht en vergelding’.

De bijeenkomst van het filosofische café trok tientallen bezoekers. Hoogleraar strafrecht c.q. raadsheer Prof. Mr. T.A. de Roos en strafrechtadvocaat Mr. P. van der Kruijs presenteerden eerst stellingen rond de begrippen strafrecht en vergelding. AdFontes Communicatie leidde het debat in goede banen.

Interventie

Bij een filosofisch debat gelden bijzondere afspraken. Het gaat om het onderzoeken van stellingen, en niet om een woordenstrijd. Een onderwerp als strafrecht verleidt mensen tot emotionele uitlatingen en opinies. Dat was hier niet de bedoeling. Soms bleek interventie nodig.

Los als het kan, strak als het moet

Gespreksleider zijn is wat mij betreft: losjes optreden als het kan, en ingrijpen als het moet. Ik voel me goed in deze rol. Fijn dat opdrachtgever Filos na die debatavond berichten van tevreden bezoekers ontving!