Communicatietraining met paarden deelnemer Ivonne Smit

Ze staat ons op te wachten. Wij hebben haar nog nooit ontmoet. Workshopleider Margreet begeleidt haar naar de oefenruimte. Mijn collega Ton bij ViatriX en ik zijn de enige deelnemers. Deze workshop draait rond volgen en leiden. Het wordt een indrukwekkende ervaring.

Wat volgen en leiden betreft, kan ik zelf wel wat oefening gebruiken.
Mijn brein is ingesteld op strategie en duurzaam resultaat. Soms resulteert dat in ongeduld en miscommunicatie. Daarom wil ik volgen en leiden beter kunnen afwisselen.
Collega Ton heeft zijn eigen uitdagingen rond dit thema. Fijn dat hij ook bij deze workshop is. Het is een uitgelezen gelegenheid om ook ons teamwerk te onderzoeken.

Koffie zetten

Onze ‘oefenklant’ heet Deirdre. Margreet laat haar los en kijkt toe. Hoe reageren wij op elkaar? Aanvankelijk vertoont Deirdre gedrag dat ik herken als ‘overspronggedrag’.
In de natuur zie je het bij dieren die zich even geen raad weten, bijvoorbeeld bij een dreigende situatie met een roofdier. In plaats van vluchten of vechten gaan ze zich wassen.
Bij zo’n dilemma in gedragspatronen strijken mensen door hun haren of ze gaan nog eens koffie zetten. Ogenschijnlijk onschuldige handelingen. Er is echter iets in hun gedrag wat spanning en alertheid verraadt. Een spiertrilling. Een oog dat opzij kijkt.

In de weerstand

Deirdre ontspant. Margreet geeft ons oefenopdrachten. Alleen met Deirdre, of samen. Slagen wij erin om de taak tot een goed einde te brengen?

Ik houd Deirdre wat te kort, zo blijkt. En ik ben net te weinig doortastend op het moment dat het zou moeten voor het gewenste resultaat. Ze werkt dan ook niet mee.
Ton aarzelt. Dat brengt Deirdre in verwarring. Als hij in een reactie zijn hele gewicht in de strijd gooit, groeit haar weerstand. Nee, zo krijgen we onze gesprekspartner echt niet in beweging.

Geef ruimte

Workshopleider Margreet zet ons op het goede spoor: laat interventies achterwege. Observeer eerst. Kijk, luister, zet al je zintuigen in. Waar is de ander, wat zegt en doet zij?
We oefenen opnieuw. Als we Deirdre fysiek en mentaal de ruimte geven, komt ze ons tegemoet. Ik verdiep me eerst in het nu en geef op het juiste moment de richting aan voor straks. Voor Ton geldt het omgekeerde: hij bepaalt eerst de richting en schept daar vervolgens helderheid over. We volbrengen de oefening op een voor ieder plezierige wijze.

Communicatietraining rond communicatiestijl

We bedanken Deirdre en brengen haar weer terug naar haar kamer. Daar ligt stro op de grond. Deirdre is groot, warm, heeft prachtige ogen en loopt op vier benen. U hebt het al geraden: Deirdre is een paard. En de workshopleider is Margreet Noordanus van PaardenInzicht.
Communicatietraining met een paard. Aantoonbaar en bespreekbaar maken van je verborgen communicatiestijl. Wat een geweldige training voor professionals, directeuren en teams!

Communicatietraining met paarden deelnemers Ton Kemp en Ivonne Smit