focus-als-recept-doppen-in-vele-kleuren

‘Focus is managementtaal voor tunnelvisie.’

Deze stelling las ik ergens. Prikkelend! Temeer daar ik geregeld ondernemers mag begeleiden die zijn verdwaald in de dynamiek van alledag. Focus kan hen helpen. Maar is het altijd verstandig?

Helderheid

Positionering en een strategie voor marketing en communicatie geven helderheid. Ik stimuleer ondernemers keuzes te maken, en ernaar te handelen. Gevolgen: ontspannen manager, verbeterde sfeer op de werkvloer, duidelijker imago, oppepper voor marktprestaties.

Gezichtsbelemmering

Focussen is ook: je blik vernauwen. Dat is niet altijd verstandig. We weten niet wat we missen. We leven en werken met de kennis en inzichten van nu en hier. Ons realiserende dat er veel interessants is, op andere momenten en plekken, dat zich vooralsnog aan onze waarneming onttrekt.

Uit gezonde leergierigheid bezocht ik in april 2013 een lezing door Jaap van ’t Hek. Hij besprak het ‘Ondertussen’. Ofwel: dat wat zich afspeelt in je omgeving en wat relevant is voor je, maar wat je (nog) niet opmerkt.

Elastiek

Nou is ons blikveld de afgelopen halve eeuw behoorlijk gegroeid. Globalisering, netwerksamenleving, ICT-revolutie, duurzaamheidsdenken en meer deden hun intrede. We kunnen zoveel méér waarnemen dan generaties voor ons!

De flexibele grenslijn tussen onze bewuste waarneming en het ‘Ondertussen’ van Van ’t Hek is dus enorm opgerekt; het elastiek staat strak gespannen. Coaches en consultants hebben hun handen vol aan de gevolgen bij hun klanten: stress, onvrede, prestatieproblemen.

De rek eruit?

Gegeven de enorme dynamiek in het Ondertussen drong zich de kwestie bij me op: wanneer is de rek uit dat elastiek? Hoe voorkomen we ‘kijkstress’? Ik stelde de vraag aan Van ’t Hek. Hij greep naar zijn kin. Grijnzend moest hij het antwoord schuldig blijven.

Men neme

Af en toe een snufje ‘Ondertussen’ is inspirerend en leerzaam. Zoals dat geldt voor de lezing van Van ’t Hek, die overigens werd georganiseerd door de NOBCO. Wees nieuwsgierig, doe ontdekkingen!
Maar misschien is focus als basisrecept toch raadzaam om gezond en succesvol te blijven in de dynamiek van alledag. In het werk en thuis.

 

PS
Tijdens de presentatie kwam het eerdergenoemde fascinerende citaat voorbij over die tunnelvisie. Wat bleek: spreker Van ’t Hek was de eigenaar ervan!
Ook nieuwsgierig? Hij schreef een boek over het Ondertussen en deelt zijn ideeën op zijn tijdlijn op Twitter.